Călăraşi (Republica Moldova)

Aşezare geografică - Orașul Călărași se așterne pe ambele maluri ale râului Bâc, în regiunea unor dealuri miraculoase de Codru, cam la jumătate de cale între Chișinău și Ungheni (59 de km până la Ungheni și 49 de km până la capitala RM și 132 km de municipiul Iași, România), îmbrățișând cele două artere de comunicație ce duc spre frontieră – autostrada și calea ferată. Dealul de lângă Tuzara, acoperit cu o pădure seculară, are o altitudine de 383 de m, cel ce urcă spre Nișcani, pe șoseaua Călărași-Orhei, se înalță la 353 m.
Etimologia toponimului Călărași - Călărași - soldat din cavalerie, cavalerist. Călărașii constituiau unul dintre elementele principale ale vechii armate moldovenești. În Moldova călărașii asigurau paza hotarului contra tătarilor și altor invadatori. Tot ei erau însărcinați să ducă corespondența la domn și de la domn
Clima - este moderat-continentală. Temperatura medie a aerului este 9 °C. Minimul absolut al temperaturii revine lunilor ianuarie-februarie (25-27 °C sub zero) și maximul – lunii iulie (+36 °C).


GALERIE FOTO


Donaţie de cărţi pentru biblioteca din Călăraş

Pentru îmbogăţirea patrimonului bibliotecilor din oraşul înfrăţit Călăraşi din Republica Moldova, persoane fizice şi juridice din oraşul Covasna au donat cărţi din literatura română şi universală, precum şi cărţi educative.

Vezi aici: documentele de donaţie şi scrisoarea de mulţumire.

  • Lista cărților donate in anul 2018 pentru orașul înfrățit Călărași, Republica Moldova poate fi accesată >>aici<<.