Legislația referitoare la SARS - COV - 2

- HOTĂRÂRE GUVERNULUI nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. ( Precizările Comandantului acțiunii Centrului Național pentru Coordonare și Conducere a Intervenției privind considerarea zonei metropolitane.)

- Ordinul nr. 1731 din 15 mai 2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS - COV - 2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul economiei, pe durata stării de alertă.

- Ordinul nr. 4259 din 15 mai 2020 pentru stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu SARS - COV - 2 în unitățile/instituțiile de învățământ, instituțiile publice și toate structurile aflate în subordonarea sau coordonarea Ministerului Educației și Cercetării.

- Ordinul nr. 2855 din 15 mai 2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS - COV - 2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.

- Ordinul nr. 3577 din 15 mai 2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS - COV - și pentru asigurarea desfășurării activității la locul de muncă în condiții de securitate și sănătate în muncă, pe perioada stării de alert.

- Legea nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID - 19.

- Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 68 din 14 mai 2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu incidență în domeniul managementului situațiilor de urgență și al protecției civile.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 69 din 14 mai 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum și pentru instituirea unor măsuri fiscale.

- Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70 din 14 mai 2020 privind reglemtarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS COV 2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, a Legii educației naționale nr. 1/2011, precum și a altor acte normative.

- Hotărârea nr. 24 din 14 mai 2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control al infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS COV 2. 

A külföldről érkező állampolgárok önkéntesen az alábbi elérhetőségeken jelentkezzenek:

 

  • www.isujcv.ro -n vagy a 0755740427-es telefonszámon
  • www.dspcovasna.ro -n vagy az alábbi telefonszámokon: 0757 354 074, 0749 038 675, 0751 297 992, 0751 041 426

ÉRTESÍTÉS

 

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése éredekében a Kovásznai Polgármesteri Hivatal felfüggeszti az ügyfélfogadást a szükségállapot kapcsán érvénybelépő rendelkezések közléséig.

Kéréseket írásban a hivatal e-mail címére primar@primariacovasna.ro, postán a Kovásznai Polgármesteri Hivatal címére, 525200 Kovászna, Piliske utca 1 szám, vagy faxon a 0267/342679–es faxszámra lehet elküldeni.

Érdeklődni a 0267/340001-es telefonszámon lehetséges, munkanapokon, a következő program szerint:

  • Hétfő – Csütörtök      7,30 – 16,00
  • Péntek                      7,30 – 13,30

A munkaprogramon kívül sűrgősség esetében a Kovásznai Önkéntes Tűzoltóság telefonszámát 0267/340 612 kell tárcsázni.

A büntetések kifizetésével kapcsolatos információkat a www.ghiseul.ro (Plată amenzi) oldalon találja meg.

Megértésüket köszönjük!

* * * * *

KÜLÖNLEGES INTÉZKEDÉSEK ÉS JAVASLATOK A CORONAVÍRUS TERJEDÉSÉNEK MEGELŐZÉSÉRE KOVÁSZNA VÁROSBAN:

Március 31-ig minden sport- és kulturális tevékenységet felfüggesztenek Kovászna városában, a Művelődési Házban, a városi könyvtárban, a Művelődési Központban, a Diákok klubjában, a Csomakőrősi Művelődési Házban, az „Unireaban” csarnokban, a Vajnafalvi Sportcsarnokban.

Március 31-ig a heti piac szombaton zárva tart, és nem kerülnek megrendezésre a hagyományos termékvásárok.

A helyi tömegközlekedési szolgáltatók és a taxisofőrök naponta legalább kétszer fertőtlenítik a helyi tömegközlekedési eszközöket / taxikat: fogantyúkat és kapaszkodórudakat, székeket, az autóban és az autóbuszokban, a gépjárművek ajtóit, biztosítják a fertőtlenítő géleket a vezetők és utazók számára az utazási jegyek kifizetése után.

A kereskedelmi helyiségekben a napi fertőtlenítés érdekében a következő intézkedéseket foganatosítják legalább napi kétalkalommal: kosár fogantyúk, bevásárlókocsik, ajtó fogantyúk, elválasztó rúdak, az áruszállító szalagok a pénztárgépnél, fertőtlenítő gél az eladók számára és a pénzhasználat után, azzal az ajánlással hogy minden ügyfél tartsa tiszteletben az ügyfelek közötti egy méteres távolságot.

Ajánlott, hogy vallási szertartásokon és a magán jellegű rendezvényeken tartsák be az országosan elfogadott intézkedéseket, azaz ne haladják meg a 100 fő maximális számot.

A Kovászna város Polgármesteri Hivatalában a közönségkapcsolatot felfüggesztjük, azonban a polgárok írásban vagy e-mailben fordulhatnak az intézményhez: primar@primariacovasna.ro

Javasoljuk, hogy a játszótereken az emberek tartsák be az ajánlott távolságokat és a játszótereken található tárgyak legyenek fertőtlenítve.

Javasoljuk a város minden polgárának, hogy a saját, a családtagjai, a munkatársai, a szomszédai stb, biztonsága érdekében őszintén értesítse az illetékes inézményeket minden olyan helyzetről, amely veszélyt jelent a coronavírússal való fertőzésre.

Kovászna város Polgármesteri Hivatala a közterületeken fertőtlenítési tevékenységeket fog végezni: járdákon, a gyermekeknek kialakított játszótereken, a parkokban, a gyalogosoknak kialakított sétányokon, stb. 2020.március 14-től kezdve.

2020. március 13-tól a S.C Gos Trans Com K.F.T. és a Kovászna város Polgármesteri Hivatala fertőtlenítési tevékenységeket végez a háztartási szemét és a szelektív hulladékgyűjtésre kialakított területeken.

Ugyanakkor, a polgárok tudomására hozzuk, hogy a közönség belépése a polgármesteri hivatalba korlátpzva lesz oly módon, hogy ugyanabban az időben egy irodában tartozkodó személyek száma ne legyen több, mint 1személy.

Gyerő József
polgármester

A számok mögött aggodalom, kétség, szorongás, bizonytalanságérzet által megviselt emberi lelkek. Az önkormányzat teszi a dolgát, és biztosít minden rászorlót, aki a karantén, vagy lakhelyi elkülönítés ideje alatt nem hagyhatja el tartózkodási helyét, és az alapvető szükségleteinek biztosításához (élelmiszer, gyógyszer, stb.) igazán nem talál családi, baráti, ismerősi támogatást, hívja a városháza (0267340001), illetve, munkaprogram után és hétvégén a tűzoltóság (0267340612) telefonszámait, hogy segíthessünk. Minél nehezebb lesz a helyzet, annál jobban össze kell zárnunk sorainkat!

KÖZLEMÉNY

Kovászna Város Helyi Katasztrófavédelmi Bizottságának 5. számú határozatának értelmében a kovásznai piac területén

SZOMBATI NAPOKON 8-14 ÓRA KÖZÖTT AZ EGÉSZSÉGÜGYI VÉDŐMASZK HASZNÁLATA KÖTELEZŐ!